top of page

Despre

Acest website a fost creat în cadrul unui proiect pentru Advanced Fellowship Intern (excelență didactică informată de cercetarea științifică), al cărui director este conferențiar univ. dr. Oana-Ramona ILOVAN. Proiectul se intitulează Digital Cluj-Napoca: facilitarea învățării și cercetării integrând ultimele tendințe privind cunoașterea și utilizarea spațiului urban.

Fellowship-ul a fost finanțat de Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie (Institutul STAR-UBB – http://starubb.institute.ubbcluj.ro/), în cadrul proiectului 33PFE/2018 (INFRASTRUCTURA STRATEGICĂ LA UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII DE TEHNOLOGII NOI ȘI EMERGENTE – 2018-2020), câștigat prin competiţia organizată în anul 2018 de către Ministerul Cercetării și Inovării.

Durata proiectului de fellowship: iulie-august 2019

Descrierea proiectului Digital Cluj-Napoca

Acest proiect a avut ca scop realizarea unui produs digital care va putea fi utilizat gratuit, în scop didactic, de către cadrele didactice, cercetătorii și studenții din UBB, și va fi disponibil online. Acest produs digital este unul care facilitează înglobarea a două teorii cu care Geografia Umană contemporană, dar și alte științe (Sociologia, Arhitectura, Antropologia etc.) operează: teoria reprezentărilor și teoria non-reprezentațională.

Există o literatură foarte vastă care redă preocuparea oamenilor de știință pentru studiul comunităților și a mediului lor de viață utilizând ambele teorii, însă nu există produse digitale care să permită o familiarizare rapidă a cercetătorilor și a studenților cu principalele idei și modalități de integrare a celor două teorii în proiecte de cercetare și didactice. Proiectul de față va răspunde acestei lacune și, în plus, va presupune participarea la activități în mediul online (colectarea datelor, digitalizarea lor și crearea produsului digital) și pe teren, participanții având contact direct cu probleme specifice (din punct de vedere economic, social și environmental) ale comunității în care trăiesc.

 

Produsul este o hartă interactivă pentru Cluj-Napoca, prin care transformările urbane din secolul XX și până în prezent vor fi urmărite prin utilizarea imaginilor diverse (fotografii, imagini satelitare, Google street view). Focalizarea a fost pe obiectivele industriale. Folosirea produsului, pe lângă facilitarea însușirii corecte a conceptelor și a metodologiilor utilizate de cele două teorii, va susține dezvoltarea gândirii critice a celor care creează produsul și a utilizatorilor, și a unor abilități indispensabile realizării analizelor teritoriale.

În cadrul fellowship-ului au fost susținute două conferințe invitate. Prima conferință a avut-o ca invitată pe Conf. univ. dr. Tiziana Banini, specializată în studii privind identitatea teritorială și teoria reprezentărilor. Dr. Banini este cadru didactic al La Sapienza University of Rome, Italia. A doua conferință l-a avut ca invitat pe Prof. univ. dr. Eduardo Brito-Henriques, specializat în studii privind planificarea teritorială și teoria non-reprezentațională. Dr. Eduardo Brito-Henriques este cadru didactic al IGOT (Instituto de Geografia e Ordenamento do Território/Institute of Geography and Spatial Planning), Centre for Geographical Studies, University of Lisbon, Portugalia.

În cadrul acestui proiect, la nivelul Universității Babeș-Bolyai, au mai avut loc două evenimente, la Facultatea de Geografie:

- 10 iulie, ora 10, sala 52, workshopul „Digital Cluj-Napoca: facilitarea învățării și cercetării integrând ultimele tendințe privind cunoașterea și utilizarea spațiului urban”

- 24 iulie, ora 9, sala 52, prezentarea „Digital Cluj-Napoca: aplicatii ale teoriei reprezentarilor”.

 

Acest fellowship a fost derulat prin Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism (director conferențiar univ. dr. Vasile Zotic), al Facultății de Geografie.

În derularea proiectului de fellowship, care a avut ca grup țintă pe membrii Centrului de Cercetare a Aşezărilor şi Urbanism și cadre didactice și cercetători din unitățile de CDI ale UBB (parte a Infrastructurii Strategice de Cercetare a UBB), precum și studenți la nivel licență, masteranzi, doctoranzi, care vor putea folosi produsul digital creat, online și gratuit, au fost incluși colegi și cadre didactice care au creat produsul digital. Aceștia au format Echipa Digital Cluj-Napoca.

Componența Echipei Digital Cluj-Napoca este următoarea:

Conf. univ. dr. Oana-Ramona ILOVAN, Facultatea de Geografie

Drd. MAROȘI Zoltan, Facultatea de Geografie, Centrul de Studiere a Așezărilor și Urbanism

M.Sc. Emanuel-Cristian ADOREAN, Facultatea de Geografie, Centrul de Studiere a Așezărilor și Urbanism

Masterandă Cosmina-Daniela URSU, Facultatea de Geografie

Masterand KOBULNICZKY Béla, Facultatea de Geografie

Prof. univ. dr. Maria Eliza DULAMĂ, Facultatea de Psihologie și Științele Educației

Drd. Alexandra-Maria COLCER, Facultatea de Geografie

 

Small Title

bottom of page