top of page

Întreprinderea de mătase „România muncitoare” (după 1949)

 

 

Întreprinderea de mătase „România Muncitoare” a fost înfiinţată în anii 1960, odată cu apariţia Combinatului Textil Cluj, care mai cuprindea şi Fabrica de Tricotaje „Someșul” şi „Flacăra”. După 1990, a fost transformată în societatea comercială „Textila Romat” S.A., cu sediul pe Strada Salcâmului, nr. 37, care se ocupa de „producerea de ţesături tip mătase şi ţesături subţiri tip lână, confecţii din ţesături tip mătase şi tip lână” (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/32441 HOTĂRÂRE nr. 1.200 din 12 noiembrie 1990, privind înfiinţarea de societăţi comerciale pe acţiuni în industrie).

În 1992, fabrica îşi încetează activitatea. În 2006, este propus spre aprobare un plan urbanistic de detaliu care viza transformarea imobilelor existente pe o suprafaţă de 6.000 mp în spaţii comerciale şi rezidenţiale. Proiectantul este S.C. „Arhimar” S.A., cel care s-a ocupat şi de proiectarea „Iulius” Mall. Se prevedea trecerea de la un regim de P+3E la P+10E. Lucrările presupun demolarea unor construcţii dezafectate şi construirea unor clădiri noi. Se vor amenaja o alee pietonală de-a lungul Canalului Morii, parcări la sol şi un garaj subteran, în total fiind 129 de locuri.

„Textila Romat” nu a mai continuat cu tradiţia confecţionării textilelor după achiziţia fabricii „România Muncitoare”, ci s-a axat pe închirierea de spaţii de producţie şi depozitare. Firma aparţine miliardarului clujean Dorel Goia.

O fostă angajată a fabricii „România Muncitoare” şi-a deschis o mica afacere, confecţionând steaguri. Din 2012, afacerea a fost preluată de nora sa.

Fotografia 1 - Localizare

Fotografia 1.jpg

Sursă imagine:

Fotografia 1: Prelucrare proprie după Google Earth Pro

Surse utilizate pentru textul privind istoricul obiectivului industrial (accesate în 1 iulie-4 august 2019):

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/32441

http://www.radiocluj.ro/2015/05/12/irina-varan-artizana-tricolorului/

https://cluj.com/articole/fabrica-de-tricotaje-somesul/

https://www.clujmanifest.ro/economic/cum-au-disparut-fabricile-clujului-terenurile-marea-miza-a-afacerilor/

https://www.facebook.com/NEAMULVALAH/posts/2065367183690729:0

https://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1711550-textila-romat-isi-intinde-itele-imobiliare-zona-stadionului-ion-moina.htm

Monografii utilizate:

Baconsky, A.E. (1963). Cluj şi împrejurimile sale: mic îndreptar turistic. Bucureşti: Editura Meridiane. Fotografii alb-negru executate de Studioul de artă fotografică al Combinatului poligrafic „Casa Scînteii”, Bucureşti.

Buta, I., Bodea, M., Edroiu, N. (1989). Cluj-Napoca: Ghid de oraş. Bucureşti: Editura Sport-Turism.

Negucioiu, A., Teodor, P., Edroiu, N. (coord.) (1980). Cluj: monografie. București: Sport-Turism.

Pascu, Șt. (sub redacția) (1974). Istoria Clujului. Tipărit de Consiliul Popular al Municipiului Cluj.

Pop, P.Gr. (2007). Judeţul Cluj. Bucureşti: Editura Academiei Române.

bottom of page